Zalety posiłków w pracy - dlaczego warto inwestować w posiłki dla pracowników?

Lunch w firmieNie jest żadną tajemnicą, że w myśl rozporządzenia Rady Ministrów, pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach (np. związanych z wysoką temperaturą lub wysiłkiem fizycznym) należy się posiłek regeneracyjny. Warto jednak pamiętać, że mimo braku takiej prawnej obligacji warto wprowadzić obiady pracownicze we właściwie każdej branży. Jest to bowiem bardzo dobra forma niepieniężnej gratyfikacji, po którą chętnie sięgają niemal wszyscy pracownicy, bez względu na zajmowane stanowisko. W niniejszym tekście przedstawimy najważniejsze plusy posiłków w miejscu pracy, zarówno z punktu widzenia pracownika, jak i pracodawcy.

Zalety darmowych posiłków dla pracowników

Posiłek w pracy ma wiele zalet, zarówno dla samych pracowników, jak i zatrudniających ich firm. Najlepiej zobrazuje to poniższe zestawienie najważniejszych plusów tego typu inwestycji.

Korzyści po stronie pracodawcy

Większa efektywność pracowników

Jak pokazują badania Światowej Organizacji zdrowia, zapewnienie pracownikom regularnych posiłków przekłada się na wzrost ich wydajności nawet o 20%. Ponadto, jak pokazały badania Health Enhancement Research Organization (HERO), gdy zapewniona dieta będzie zdrowa i właściwie zbilansowana, efektywność może wzrosnąć nawet o 25%. Są to wartości, obok których nie sposób przejść obojętnie.

Integracja zespołu

Jak już wspomnieliśmy, wspólne posiłki i rozmowy polepszają relacje między pracownikami, a co za tym idzie, integrują zespół. Lepsze zgranie przekłada się zaś na lepszą współpracę i szybsze wykonywanie powierzonych zadań.

Eliminacja nadużyć

Nie da się ukryć, że pracownicy stołujący się poza miejscem pracy często nadużywają przerw obiadowych (np. wracając z nich znacznie później, niż powinni), tłumacząc się koniecznością czekania na przygotowanie posiłku. Dzięki zapewnieniu posiłków w miejscu pracy można ten problem łatwo wyeliminować i zyskać nawet pół godziny pracy dziennie na pojedynczą osobę, co przekłada się bezpośrednio na zyski firmy.

Poprawa wizerunku

Pracownik, któremu zapewniono smaczny i zdrowy posiłek czuje się doceniony i zmotywowany do pracy, co sprawia, że pracodawca jest postrzegany jako osoba dbająca o potrzeby podwładnych. Darmowe posiłki są zatem świetnym sposobem na budowanie pozytywnego wizerunku firmy i budowanie pozytywnych relacji z zatrudnionymi.

Budowanie lojalności

Tutaj mamy do czynienia z bardzo prostą zależnością: doceniony i zadowolony pracownik pozostanie lojalny i raczej nie będzie się rozglądał za nowym miejscem zatrudnienia. To bardzo ważne, gdyż koszty zatrudnienia nowych pracowników (zwłaszcza doświadczonych) na miejsca niezadowolonych osób, które odeszły, mogą znacznie przekroczyć koszty utrzymania lojalnych pracowników.

Oszczędność pieniędzy
Wbrew pozorom, wydatek poniesiony na jedzenie dla pracowników, może się bardzo szybko zwrócić. Już choćby wspomniany czas zaoszczędzony na przerwie i związany z nim zysk może pokryć je w całości lub w sporej części. Ponadto przy dopłatach do obiadów pracowniczych w kwocie do 190 zł na osobę można liczyć na zwolnienie takiego dofinansowania ze składki ZUS. Dofinansowanie do posiłków jest też tańsze niż przyznanie podwyżki.

Działają nawet w mniejszej częstotliwości

Nie każda firma może sobie pozwolić na codzienne dopłacanie do obiadów pracowniczych. W związku z tym można ograniczyć to do kilku lub jednego dnia w tygodniu (np. do popularnych Owocowych Czwartków) - dzięki temu można korzystać z zalet tego benefitu bez przesadnego nadwyrężania budżetu. Oczywiście trzeba pamiętać, że zyski również będą wtedy proporcjonalnie niższe.

Korzyści dla pracownika

Zastrzyk energii

Najbardziej oczywisty punkt. Obiad czy inny posiłek zapewnia energię do prawidłowego funkcjonowania organizmu i sprawnego wykonywania obowiązków. Spożywanie wystarczającej ilości kalorii jest ważne zarówno dla pracowników fizycznych, jak i umysłowych. Oczywiście warto zadbać o to, aby był nie tylko pożywny, ale i zdrowy.

Przerwa w pracy

Chwila wytchnienia zapewniana przez przerwę obiadową to ważny punkt dnia, którego nie należy pomijać. Pozwala ona bowiem nie tylko na zjedzenie czegoś pożywnego, ale też odpoczynek od stresującego dnia w pracy lub trudnego zadania. Dzięki temu wraca się do pracy ze świeżym umysłem.

Poprawa nastroju

Tutaj mamy do czynienia z bardzo prostą zależnością: najedzony pracownik to zadowolony pracownik. Nastrój ma bowiem duży wpływ na jakość wykonywanych czynności i zadowolenie z pracy.

Nawiązywanie pozytywnych relacji

Niezobowiązujące rozmowy przy wspólnym posiłku to bardzo dobry sposób na zawiązywanie i rozwijanie relacji koleżeńskich między pracownikami. Przyczynia się to do wytwarzania miłej atmosfery, co jest niezwykle ważne przy codziennym przebywaniu w tym samym gronie.

Łatwiejsze planowanie dnia

Przerwy obiadowe o stałych porach znacznie ułatwiają planowania dnia pracy. Wprowadzają bowiem stały element, wokół którego można rozplanowywać czynności na dany dzień. Dzięki temu pracownicy mogą uniknąć chaosu organizacyjnego i związanego z nim stresu.

Oszczędność czasu

Pracownik nie musi martwić się wyborem lokalu na obiad czy lunch ani koniecznością własnoręcznego przygotowania (np. przez odgrzanie przyniesionego z domu jedzenia) posiłku, co pozwala skupić się na odpoczynku i zjedzeniu czegoś pożywnego.

Oszczędność pieniędzy

Dzięki darmowym posiłkom zapewnionym przez pracodawcę pracownicy nie muszą się martwić wydawaniem pieniędzy w lokalach gastronomicznych. Nawet jeśli nie byłyby to duże kwoty, w dłuższej perspektywie czasu można w ten sposób zaoszczędzić naprawdę sporo. Przykładowo, przy 5-dniowym tygodniu pracy i 15 zł wydawanych na obiad każdego dnia, w ciągu miesiąca można odłożyć ok. 300 zł, które normalnie przeznaczyłoby się na jedzenie.

Posiłki dla pracowników

Co wziąć pod uwagę przy organizowaniu posiłków?

Aby móc sprawnie zorganizować obiady i inne posiłki dla pracowników, należy pamiętać o pięciu ważnych kwestiach:

  • liczbie chętnych - jeśli firma zatrudnia wiele osób, konieczne będzie bardziej systemowe podejście do wydawania żywności,
  • oczekiwaniach żywieniowych - od nich zależeć będzie konieczność urozmaicenia dostarczanych posiłków,
  • charakterze wykonywanej pracy - jedzenie dla pracowników umysłowych nie musi być tak kaloryczne, jak to dla fizycznych.
  • lokalizacji firmy - odległość siedziby od lokali gastronomicznych jest bardzo istotna przy dostawach,
  • możliwościach lokalowych - trzeba ustalić, jaka część dostępnej przestrzeni będzie przeznaczona do celów żywieniowych. Trzeba przy tym pamiętać, aby miejsca było na tyle, żeby każdemu z pracowników odbywających przerwę w tym samym czasie zapewnić wygodne spożycie posiłku,
  • budżet - wpływa bezpośrednio na to, z jakiego rozwiązania może skorzystać dany pracodawca.

Jak zorganizować posiłki dla pracowników?

Ogólnie rzecz ujmując, sposobów organizacji jedzenia w pracy jest całkiem sporo. Najczęściej jednak korzysta się z czterech opcji - automatów, bufetów, cateringu lub kantyn.

Automaty

Absolutne minimum zapewniające zwykle zimne i ciepłe napoje oraz niewielkie przekąski (wliczając w to czasem sałatki i kanapki). Przy wynajmowaniu tego typu maszyn (w ilości zależnej od wielkości firmy) ma się możliwość wyboru rodzaju zaopatrzenia i zlecenie jego codziennego uzupełniania (zajmują się tym zewnętrzne firmy). Rozwiązanie to oferuje zatem tylko małe i zimne posiłki, które poradzą sobie tylko z małym głodem.

Największym minusem będzie oczywiście ograniczona ilość zaopatrzenia - przy jednorazowym uzupełnianiu każdego dnia (choć zdarza się, że robi się to rzadziej) i ograniczonej pojemności jest niemal pewne, że zabraknie któregoś produktu. Trzeba jednak pamiętać, że zamawianie nadmiaru produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia również nie jest dobrym pomysłem - jeśli nie znajdą się na nie chętni, będzie to po prostu strata pieniędzy. Nie znaczy to oczywiście, że automaty nie mają zalet. Na pewno trzeba do nich zaliczyć łatwość i wygodę obsługi oraz duża dostępność - można z nich korzystać o dowolnej porze, jeśli tylko zajdzie taka potrzeba. Ogólnie jednak lepiej traktować je jako dodatek do innych opcji żywieniowych, a nie jedyne źródło jedzenia.

Bufet

Niektóre zakłady pracy dysponują własnymi bufetami lub sklepikami z napojami, przekąskami, kanapkami oraz ciepłymi daniami garmażeryjnymi. Pod względem asortymenty znacznie przewyższają automaty. Najczęściej takie obiekty są dzierżawione i obsługiwane przez zewnętrzne podmioty, co umożliwia odciążenie właściciela zakładu z zajmowania się zamówieniami i obsługą bufetu.

Do minusów tego typu rozwiązania trzeba zaliczyć dość monotonne menu i relatywnie małą przepustowość, co może stanowić poważny problem w większym zakładzie.

Catering

Chyba najwygodniejsza i relatywnie tania opcja. Najlepiej sprawdza się w firmach, które dysponują stołówką lub innym pomieszczeniem pozwalającym na spożycie dostarczonego posiłku w odpowiednich warunkach. Poza tym oferty tego typu jest bardzo łatwo znaleźć - świadczy je wiele lokali gastronomicznych i wyspecjalizowanych w tym kierunku firm. Jedną z takich firm SmartLunch, oferująca kompleksowe usługi cateringowe na terenie całego kraju - sprawdź koniecznie. Zamówione jedzenie jest dostarczane na miejsce o wyznaczonej godzinie. Za usługi cateringowe wystawiane są faktury zbiorcze (zależnie od ustaleń mogą być dzienne, tygodniowe lub z dłuższych okresów, najczęściej miesięczne), co wymaga skrupulatnego prowadzenia notatek z zamówień.

Kantyna

Zdecydowanie opcja premium, gdyż wymaga posiadania osobnego obiektu składającego się z czynnej kuchni i stołówki. Przewagą, którą daje kantyna, jest to, że wszystko jest przygotowywane na miejscu, dzięki czemu posiłki będą zawsze ciepłe. Ponadto ma się pełną kontrolę nad jakością potraw oraz warunkami przechowywania składników i higieny gotowania. Kantyną można zarządzać samodzielnie lub zlecić to zewnętrznej firmie. Jest to ważna decyzja, gdyż zależy od niej, kto będzie odpowiadał za układanie jadłospisu, zarządzanie personelem, dbanie o normy sanitarne i zaopatrzenie. Warto jednak pamiętać, że niezależnie od podjętej decyzji odnośnie do obsługi, kantyna niesie ze sobą podobne ryzyko finansowe i trudności operacyjne. Ponadto oferowane jedzenie musi być dostosowywane do gustów pracowników, aby w ogóle z niej korzystali i cała inwestycja miała sens.

Podsumowanie

Darmowe posiłki w pracy to świetny sposób na zapewnienie pracownikom niepieniężnej gratyfikacji, po który często i chętnie sięgają. Nie tylko zapewniają dawkę potrzebnej energii, ale też wpływają na samopoczucie i lojalność zatrudnionych osób oraz zwiększa efektywność pracy. Wspólne spożywanie posiłków to także świetny sposób na budowanie pozytywnych relacji w obrębie zespołów. Zainwestowanie w nie szybko się zwraca, a pracodawca zyskuje opinię dbającego o potrzeby swoich podwładnych.

Komentarze